2009-01-12

1. Berliinin muuri

Mikäpä olisi mielenkiintoisempaa kuin lukea hyvin kirjoitettu kirja Berliinin historiasta samalla kun nauttii oluesta eri Kneipeissa eri puolilla Berliiniä. Koska kirja kertoo Berliinin historia muurin ja sitä edeltäneiden (ja osin siihen johtaneiden) tapahtumien kautta, lienee syytä mainita, että pääosin pysyttelimme itäisellä puolella. Siellä kun ovat parhaat ja halvimmat trendimestat.

Taylorin kirja kertoo Berliinin historian 1000-luvulta alkaen. Käy hyvin ilmi, että Berliinin tienoilla ei ole koskaan ollut pitkään rauhallista. Erilaiset valloittajat ovat valloittaneet kaupungin monta kertaa ja samalla pitäneet huolen siitä, ettei kaupunki ole ylen määrin päässyt vaurastumaan. Tämä tietenkin ennen 1800-luvun nousukautta ja teollistumista.

Mutta muureja ovat osanneet rakentaa ennenkin. Ennen ne vain eivät jakaneet kaupunkia vaan ympäröivät sitä. Muurin raosta paenneet (lähinnä sotilaat, joita huonosti kohdeltiin) otettiin kiinni ja pantiin lihoiksi.

Asiaan. Kirjan mukaan Itä-Saksa rakensi muurin, koska ei pärjännyt talouskilpailussa Länsi-Saksan kanssa. Alunperinhän oli tarkoitus, että Berliinissä ei muuria olisi vaan Berliini olisi miehittäjävaltioiden jakama kaupunki, jossa (ainakin osittain) asukkaat saisivat matkustaa sektoreiden välillä töiden ja tavaroiden ja sukulaisten yms perässä.

Vaan eipä siinä niin käynyt. Jo 1950-luvulla Itä-Saksan talous alkoi hyytyä ja koko maa pysyi pystyssä vain ja ainoastaan Neuvostoliiton tuella (sekä sotilaallisella että taloudellisella). NL:lle Itä-Saksa oli tärkeä strateginen alue länsivaltojen vieressä. Tästä syytä NL oli valmis jatkuvasti tukemaan Itä-Saksan joltisenkin turhan stalinistisia johtajia. Johtajat muuten eivät asuneet Berliinissä vaan omalla muurin ympäröimällä alueellaan 35 km Berliinistä pohjoiseen. Siellä ne nauttivat eduistaan ja kyräilivät toisiaan. Hauskaa ei kuulemma ollut. Vaan harvoinpa totalistarisissa valtioissa on johtajilla kovin hauskaa. Aina pitää pelätä pallien puolesta.

1960-luvulla tultaessa Itä-Saksan talous oli huonossa jamassa. Valuutta oli heikko verrattuna D-markkaan. Tämä houkutteli kansalaisia lähtemään maasta. Muurin rakentamiseen mennessä maasta oli jo muuttanut pari miljoonaa (17 miljoonasta). Eihän semmoinen vetele, koska lähtijät olivat yleensä vielä ns. parempaa väkeä.

Muuri oli siten ratkaisu, joka oli välttämätön. Jos muuria ei olisi rakennettu, Itä-Saksa olisi vähitellen tyhjentynyt. Ja talousjärjestelmän surkeus olisi käynyt kaikille ilmeiseksi. Muillekin kuin Kennedylle, joka kirjoitti Brantille

"Rajan raaka sulkeminen on raikuva tunnustus epäonnistumisesta ja poliittisesta heikkoudesta ja sellaisena NL:n linjaratkaisu, jonka ainoastaan sota voisi peruuttaa. Ette te emmekä me eikä kukaan liittolaisemme ole koskaan ehdottanut, että miedän olisi tämän asian vuoksi aloitettava sota".

Kennedylle ja muille länsivaltioiden johtajille oli siis jo vuonna 1961 selvää, että NL oli epäonnistunut ja heikko. Suomessahan moista ei voitu ajatellakaan - ainakaan ääneen. Olisi mielenkiintoista lukea Kekkosen päiväkirjoista miten hän suhtautui asiaan.

Se analyysistä. Kirja on hyvin kirjoitettu, kertoo yhden tulkinnan Berliinin muurin synnystä ja kaatumisesta. Kaatumisen muistan itsekin hyvin, koska matkustelin samoihin aikoihin eri puolilla Unkaria ja Tsekkiä. Molemmissa maissa oli paljon itäsaksalaisia matkalla Unkarin kautta Itävaltaan ja Saksaan. Silloin ymmärsin jopa minä kommarisysteemin lopun olevan likellä (huomattakoon että ulkoministeri Väyrysen samoihin aikoihin valmistuneessa väikkärissä taitaa lukea jotain päinvastaista - noin 28 vuotta Kennedyn kirjeen jälkeen. Ja Väyrynen on vieläkin mukana politiikassa. XXX meitä varjelkoon).

Kirjassa on myös vallan mainioita kertomuksia erilaisista muurin yli, ali ja sivuitse tehdyistä paoista.

"Berliinin muuri - 13. elokuuta 1961 - 9. marraskuuta 1989" (The Berlin Wall etc) Frederick Taylor WSOY, Juva, 2008 ISBN: 978-951-0-33128-6

Muita arvioita:

http://blogcritics.org/archives/2007/10/16/190215.php

http://www.aarpmagazine.org/books/berlin_wall_review.html

Amazonissa: http://www.amazon.com/Berlin-Wall-World-Divided-1961-1989/dp/0060786132

Luettu: tammikuussa 2009 Berliinissä

Omistaja: Kaupunginkirjasto

Ei kommentteja: