2009-01-12

L1. Rööperi

L1. Rööperi

Jaahas. Tuli sitten mentyä leffaan. Ajattelin näet sivistää (tai pitkästyttää) itseäni käymällä katsomassa kaikki uudet suomalaiset leffat vuonna 2009. Vaihtelua sekin.

Ekbergillä istuin ja lueskelin Anita Berberin elämänkertaa. Ajattelin, että Aleksi Mäkelän Töm Sjöbergistä ja muista pikkurikollisista 60- ja 70-lukujen Rööperissä sopisi tunnelmaan. Olihan 20-luvun Berliinissäkin aika villi meno.

Rööperin meno oli kyllä hieman tylympää ja rumempaa kuin 20-luvun Berliinin. Eikä leffassa ollut edes alastomia ihmisiä vaikka päähenkilö oli oleviaan pornokauppias. Höh! Mutta ahkerasti päähenkilöt möivät pimeätä viinaa, mätkivät kilpailijoitaan turpaan, saivat itse turpaansa. Rikastuivat, järjestivät isot bileet, ostivat hienon asunnon, joutuivat vankilaan, avioituivat, vaimo tappoi itsensä jne jne. Eli aika ennalta-arvattavaa koko juttu. Vaan niihän elämä yleensä on ja pikkurikollisten luusereitten sitäkin enemmän.

Leffasta sinänsä on kirjoitettu paljon arvosteluja. Niissä kaikissa väitetään, että leffa oli liian pitkä ja että Jasper Pääkkönen ei ole mistään kotoisin. Olen samaa mieltä. Mutta varsin hyvää viihdettä leffa kuitekin tarjoaa ja Samuli Edelmanin näyttelemistä on aina ilo katsella. Kunhan ei ryhdy laulamaan virsiä. Tai edes näyttelemään virsien laulamista.

Leffan jälkeen olen entistä tyytyväisempi, etten ole koskaan rötösten polulle lähtenyt. Se on äiteen ansiota. On rikollisen elämä sen verta surkeata ettei minusta siihen olisi.

Teatteri: Tennispalatsi 1

Ohjaaja Aleksi Mäkelä

Pvm: 11.1.2009

Yksin.

Ei kommentteja: