2009-01-12

2. Berliinin matkaopas

Nuori mies muuttaa Berliinin hetimiten muurin murruttua. Mies on venäläinen ja jostakin kumman syystä jää pysyvästi Berliinin. Oppii kielen, toimittaa ties mitä sekavaa televisiossa, ryhtyy kirjoittamaan kirjoja ja päätyy "tämän hetken tunnetuimmaksi berliiniläiseksi kirjailijaksi". Itse kyllä luulisin Berhard Sclinkin olevan tunnetumpi, mutta mitä minä tunnetuista tiedän.

Vanhana hippinä ja itäblokissa laajasti matkanneena sen sijaan tiedän, että Kaminerin tapa kirjoittaa on sekä hauska että vääräleukaisen tosi. Mieshän on kirjoittanut kirjan, jonka pitäisi kertoa Berliinistä, mutta joka kertookin lähinnä Kaminerista itsestään, hänen nuoruudestaan NL:ssa ja noin ylipäätään synkistä jutuista. Mutta toisaalta kaikki mitä Kaminer kertoo NL:sta tuntuu jotenkin liiankin tutulta. Eikös meidän itärajamme pitänytkään 70- ja 80-luvuilla loikkareiden lisäksi kulttuurisia vaikutteita? Miksi tunnistan muistojemme yhteneväisyyden?

Pidän Berliinistä hurjasti. Haluan muuttaa sinne, ryhtyä tanssimoguliksi ja tunnetuksi berliiniläiseksi kirjailijaksi. Ehkäpä siksi Kamineerin kirja tuntuu tutulta, kuin omalta päiväkirjalta, sellaiselta 4 tuopin jälkeen kirjoitetulta.

Ai mistäkö kirja tarkemmin kertoo? Muodista, sivistyksestä, rikollisuudesta yms. Rikollisuudesta tosin ei niinkään Berliinissä vaan Lissabonissa. Jos ymmärrätte.

Lukekaa ja naurakaa. Sitten voittekin lainata kirjastosta Hrabalin teoksia. Tai painua oluelle. Berliiniin.

"Berliinin matkaopas - uteliaalle matkalijalle" (Ich bin kein Berliner, ein Reisefurer fur faule Touristen) Wladimir Kaminer Sammakko, Turku, 2008 ISBN: 978-952-483-079-9

Muita arvioita:

http://www.rantapallo.fi/matkakirjat/berliinin-matkaopas-uteliaalle-matkailijalle/

http://www.sammakko.com/index.php?option=com_content&task=view&id=70&Itemid=1

Luettu tammikuussa 2009 Berliinissä.

Oma kirja. Joululahja S:ltä.

Ei kommentteja: