2009-01-18

4. Paholainen ruumiissa

Mitä on rakkaus? Mitä se teettää ihmisellä? Mitä on petos? Kuka pettää ja ketä? Entä oikeuttaako sota petturuuden rakkaudessa?

Näitä ajattomia kysymyksiä käsittelee Raymond Radiguetin vuonna 1923 kirjoittama "Paholainen ruumiissa". Kirjan päähenkilö on 16-vuotias lukiolainen, joka viettelee 19-vuotiaan naisen. Tai päinvastoin. Nainen on kuitenkin jo kihloissa ja menee naimisiin. Aviomies joutuu länsirintamalle, onhan sota juuri alkanut. Lemmenpari alkaa tapailla toisiaan ensin salaa ja sittemmin melko avoimesti. Käy niin kuin käy kun ei harrasteta turvaseksiä. Lopuksi osa päähenkilöistä kuolee, osa jää väärän tietoisuuden valtaan sukulaisuussuhteiden osalta ja osa resignoituu.

Semmoinen tarina. Ei erikoinen, mutta hyvin kirjoitettu. Ikiaikaisten kysymysten lisäksi kirja kertoo 1920-luvun porvareitten etikettisäännöistä, lasten ja vanhempien suhteista.

Ainoa mikä kirjassa häiritsi on päähenkilön tarkkanäköisyys, pettämätön muisti ja 16-vuotiaaksi hieman liian kehittynyt juonimisen taito. Tämä ongelma johtunee rakenteesta. Kirja kun on kirjoitettu ensimmäisessä persoonassa, mikä on aina vaikea valinta. Tämän osoittaa vaikka se, että saman ongelma vaivaa vaikkaka Siri Hustedtin kirjoja.

Luettu 18.1.2009, omistaja Kaupunginkirjasto.

Ei kommentteja: