2009-01-15

L2. Burn after reading

Ilmeisesti kammottavat kampaukset ovat tulleet jäädäkseen Coenin veljesten elokuviin. Linda, kuntosaliohjaaja joka sotkee omien asioidensa lisäksi myös jopa CIA:n pomojen päät, on "No land for old men"-leffan päähenkilön vastakohta. Paitsi tukastaan.

Elokuva kertoo ihmisistä, jotka pinnallisuuttaan ja pitkästyneisyyttään ryhtyvät huijaamaan toisiaan ja itseään. On kaksi pariskuntaa, joiden avioliitossa uskottomuus on päässyt valloilleen. On kuntosaliohjaaja, joka haluaa neljä erilaista kauneusleikkausta vaikka ainoastaan tarvitsisi tukanleikkuun. On työnsä menettänyt agentti ja naisten huijaamiseen keskittynyt ex-poliisi (George Clooney, jonka huijaukset menevät pieleen ilman 10 apuria). Ainoa normaali hahmo on Richard Jenkinsin esittämä Ted.

Juonen voi lukea vaikka Wikipediasta.

Näyttelijät ovat kauttaaltaan mainioita. Clooneyn esittämä hurmuri

kuin ammattiaan vaihtanut Paul Krugman. Jopa Prad Pitt onnistuu hyvin tyhjäpäisen kuntoilufriikin (joka jopa ajaa fillarilla!) esittämisessä. Pääosan Linda (Frances McDormand) on ehkä heikoin - ehkäpä juuri kampauksensa tekee hänestä aavemaisen ja epäuskottavan.

Tämmöiset komediat ovat mitä parhainta viihdettä. Viihteen lisäksi Coenien elokuvissa on yleensä jokin sanoma, mutta en koskaan oikein ymmärrä mikä se on. Kyynisiä ne ainakin ovat.

No, olkoon sanoma vaikka että kyynisten ihmisten olisi parempi olla menemättä naimisiin. Ainakin USA:ssa jossa eroaminen näyttää vieläkin vaativat vakoilua, lakimiehiä ja huijaamista. Eläsivät ihmisiksi vaikka avoliitossa. Säästyisivät paljolta harmilta.

Ohjaus: Ethan ja Joel Cone

Katsottu yksin / Maxim, Helsinki

Ei kommentteja: